Odling av tobak. Med dessa tips kommer du att lyckas!

Följande artikel har steg för steg gått igenom hur du kan odla och producera brännbar tobak.

Finlands klimat innebär vissa utmaningar för produktionen av anständig röktobak. Utmaningar inkluderar: kort växtsäsong, låg temperatur och luftfuktighet. Den korta växtsäsongen och den låga temperaturen kan förhindra att tobaken blir tillräckligt kall innan höstvintrarna kommer. Den korta växtsäsongen är dock inte ett alltför stort problem, eftersom den slutliga smaken av tobaken kan berikas genom jäsning.

Sådd och odling av plantor

Du kan hitta alla intressanta tobaksfrön i Suomen Siemenbanks urval.
Tobaksfrön är väldigt små och varje frö växer i bästa fall till en hel planta. Det är bra att komma ihåg när man börjar så att tobak verkligen behöver utrymme runt sig. Frön som planteras för tätt kommer att kväva växtutrymmet från andra plantor.

Så fröna i mars-maj och odla plantorna inomhus innan de planteras utomhus. Du kan använda en frölåda eller annan behållare för att förodla plantor för senare etablering.
Du kan också gro fröna direkt i kokosbrickan eller i en liten plantbehållare i det odlingsmedium du väljer. På grund av den korta växtsäsongen bör plantorna odlas inomhus innan de planteras utomhus!

  1. Köp fröna från webbutiken.
  2. Fyll frölådan, kokosnötspelletsen eller plantbehållaren med sandjord eller torv.
  3. Jämna ut och kompaktera jorden.
  4. Strö fröna så jämnt som möjligt och sikta lagom med kompost över sådden för att täcka fröna.
  5. Flytta fröet till en varm och ljus plats.
  6. Vattna fröet försiktigt med varmt vatten varje dag med hjälp av en sprayflaska.
  7. För tätt planterade plantor kan tränas i en annan låda genom att plantera dem på ett avstånd av 5-6 cm från varandra.
  8. Ge plantorna tillväxt näring efter två bladpar, ca 2-4 veckor efter grodd.

Att välja en planteringsplats

Ett varmt och så lugnt område som möjligt bör väljas som plats för att plantera tobak. Det mest optimala området skulle vara en svag sluttning söderut. Jorden i odlingsområdet ska vara lös och näringsrik. Sandig lerjord kan berikas med kompostavfall och andra organiska näringsämnen. På våren harvas eller fluffas den växande jorden med en kratta och gödning tillsätts.

  1. Välj ett varmt och lugnt odlingsområde.
  2. Torr sandjord kan förbättras genom att tillsätta kompostavfall eller andra organiska näringsämnen.
  3. Harva eller fluffa jorden i odlingsområdet på våren och tillsätt gödningsmedel.
  4. Karelsk gödsel kan användas för att gödsla jorden.
  5. Vänd jorden i odlingsområdet på hösten och tillsätt näring.

Plantera plantor och ta hand om plantan

Fröplantor som är förodlade inomhus planteras på odlingsplatsen efter att vårfrosten är över. I södra Finland förekommer inte längre vårmässor i maj-juni. Plantor bör rotas före plantering i öppen mark. Det innebär att plantorna tas ut minst en vecka innan plantering.
När de är ordentligt förodlade är bladen på plantor som ska planteras 2-10 cm långa vid denna tidpunkt. Tobak planteras cirka 50 cm från varandra. Det är bra att göra planteringen i molnigt väder, eftersom plantorna mycket lätt skadas under plantering. Det är bra att skydda nyplanterade plantor med lövträdsgrenar, gräs eller tidningar. Jorden i odlingsområdet måste hållas fuktig så att plantorna inte torkar ut.

Marken krattas flera gånger inom de gränser som vegetationen tillåter. Kraftning hindrar fukt från att avdunsta och håller också ogräs borta.
Ett av de viktigaste underhållsjobben inom aveln är att toppa tobaken. Toppning innebär att klippa av den översta delen av plantan, blomställningen och de översta bladen. Åtgärden främjar bladtillväxt och kvalitet. Efter att blommorna öppnats, är cirka 12 blad kvar på plantan att växa. Efter kröning börjar plantan växa sidoskott, d.v.s. tjuvar. Tjuvar bör avlägsnas från växten. Toppning bör inte utföras för tidigt, för då börjar växten göra för många tjuvar, vilket orsakar mer arbete för odlaren.

  1. Härda plantorna minst en vecka före plantering i öppen mark
  2. Plantera plantorna när vårfrosten är över.
  3. Plantera i molnigt väder på ett avstånd av ca 50 cm från varandra.
  4. Skydda nyplanterade plantor med lövträdsgrenar, gräs eller tidningar.
  5. Håll jorden i odlingsområdet fuktig.
  6. Tillsätt näring till bevattningsvattnet fram till mitten av juli.
  7. Kratta jorden i odlingsområdet flera gånger och ta bort ogräs.
  8. Efter att blommorna har öppnat sig utför du toppingen.
  9. Ta sedan bort alla sidoskott, d.v.s tjuvar.

Skörd och torkning

När tobakslöven tar eld blir färgen ljusare och bildar gulaktiga fläckar. De gulnande fläckarna ökar i storlek när vittringen fortskrider. Skörden är redo att skördas när fläckarna täcker cirka ½ av bladytan. Smaken förbättras på grund av korrekt kylning av växten. Tobak är en mycket frostkänslig växt, så skörd bör ske före frost. Om skördesäsongen är kort kan smaken på de gröna bladen förbättras genom jäsning.
Skörden görs en solig dag genom att klippa bladen vid basen. Efter detta dras ett snöre genom löven och löven placeras för att hänga i ett torrt och mörkt, välventilerat utrymme.

  1. Skörden är redo att skördas när de gulaktiga fläckarna täcker ½ av bladytan.
  2. Klipp av bladen vid basen och häng med snöre.
  3. Se till att löven inte vidrör varandra under fotograferingen.
  4. Torka grödan i 2-3 veckor i ett helt mörkt rum.
  5. Se till att ventilera torkrummet så att tobaken inte möglar.

Jäsning och smaksättning

De torkade bladen är redan brännbara som de är, men jäsning rekommenderas för att få bättre smak och lukt.
Tobaksjäsning är det mest utmanande förfarandet vid tillverkning av brännbar tobak. Under jäsningen kan tobaksblad lätt mögla till följd av överdriven fukt och orenheter.
Jäsning är resultatet av en reaktion mellan fukt och temperatur. Jäsning sker vid ca 65% - 75% luftfuktighet. Temperaturen under jäsningen bör vara 45-50 grader.
Helt torra löv går inte att jäsa så torra löv bör fuktas, till exempel genom att fukta bladen med en sprayflaska eller genom att hålla bladen ute i fuktigt väder.
Det är lätt att jäsa små mängder hemmaodlare i en glasburk. Här måste noggrann desinfektion av glasburken säkerställas för att undvika mögel.

Liten satsjäsning:

  1. Skär tobaksbladen när de är tillräckligt fuktiga i ca 1 mm breda remsor.
  2. Häll remsorna i en glasburk och stäng burkens lock.
  3. Ställ burken på en varm plats, till exempel ovanpå en varm öppen spis.
  4. Se till att temperaturen inte stiger över 50 grader.
  5. Värm eldstaden för att säkerställa en jämn temperatur.
  6. Låt burken jäsa i 5-6 dagar, testa sedan smaken.
  7. Fortsätt jäsningen för att berika tobakens smak.

Smaken och lukten av tobak kan förbättras med olika kryddor, såsom: johannesört, mynta, lavendel och salvia. Olika oljor kan köpas på apotek och hälsokostaffärer för att utveckla tobakssmaken i önskad riktning. Oljan tillsätts tobaken genom att vattenlösningen sprayas i tobaken och tobaken jäser enligt instruktionerna ovan. Du bör dock vara väldigt måttlig med smakerna eftersom för mycket tillsatt artificiell smak kan förstöra smakupplevelsen och den långa processen förstörs av de sista stegen.

Ett enklare sätt är att krydda önskad mängd precis innan rökning genom att lätt fukta remsorna med en olje-vattenlösning innehållande önskad arom.

Generösa lärorika stunder och välsmakande röker!