Tupakan kasvattaminen. Näillä vinkeillä onnistut!
Seuraavassa kirjoituksessa on käyty läpi vaihe vaiheelta, kuinka voit kasvattaa ja tuottaa polttokelpoista tupakkaa.
Suomen ilmasto asettaa tiettyjä haasteita kunnollisen polttotupakan tuottamiselle. Haasteita ovat: lyhyt kasvukausi, matala lämpötila ja kosteus. Kasvukauden lyhyys ja matala lämpötila voivat estää tupakan riittävän tuleentumisen ennen syyshallojen saapumista. Lyhyt kasvukausi ei ole kuitenkaan liian suuri ongelma, koska tupakan lopullista makua voidaan rikastuttaa fermentoinnilla.
Kylvö ja taimien kasvatus
Suomen Siemenpankin valikoimista löydät kaikki mielenkiintoiset tupakan siemenet.
Tupakan siemenet ovat erittäin pieniä ja jokaisesta siemenestä kasvaa parhaassa tapauksessa yksi kokonainen kasvi. On hyvä muistaa jo kylvöä aloittaessa, että tupakka todellakin tarvitsee tilaa ympärilleen. Liian ahtaasti istutetut siemenet tukahduttavat kasvutilan toisilta taimilta.
Kylvä siemenet maalis-toukokuussa ja kasvata taimet sisätiloissa ennen avomaahan istuttamista. Voit käyttää kylvölaatikkoa tai muuta astiaa taimien esikasvattamiseen myöhempää koulimista varten.
Voit myös idättää siemenet suoraan kookospellettiin tai pieneen taimiastiaan valitsemassasi kasvualustassa. Lyhyen kasvukauden takia taimet tulee kasvattaa sisätiloissa ennen avomaahan istuttamista!
- Osta siemenet nettikaupasta.
- Täytä kylvölaatikko, kookospelletti tai taimiastia hiekkamullalla tai turpeella.
- Tasoita ja tiivistä maa-aines.
- Ripottele siemenet mahdollisimman tasaisesti ja seulo kylvöksen päälle multaa juuri sen verran, että siemenet peittyvät.
- Siirrä kylvös lämpimään ja valoisaan paikkaan.
- Kastele kylvös lämpimällä vedellä joka päivä varovasti suihkepulloa käyttäen.
- Liian tiheään istutetut taimet voidaan koulia toiseen laatikkoon istuttamalla ne 5-6 cm etäisyydelle toisistaan.
- Anna taimille kasvuravinteita kahden lehtiparin jälkeen n. 2-4 viikkoa idätyksestä.
Istutuspaikan valinta
Tupakan istutuspaikaksi tulee valita lämmin ja mahdollisimman tyyni alue. Optimaalisin alue olisi etelän suuntaan kevyesti viettävä rinne. Kasvupaikan maa-aineksen tulisi olla kuohkeaa ja ravinteikasta. Hiekkamultamaata voidaan rikastuttaa kompostijätteellä ja muilla orgaanisilla ravinteilla. Keväällä kasvumaa äestetään tai pöyhitään haravalla ja lisätään lannoitteet.
- Valitse lämmin ja tyyni kasvualue.
- Kuivahkoa hiekkamaata voidaan parantaa lisäämällä kompostijätettä tai muita orgaanisia ravinteita.
- Äestä tai pöyhi kasvupaikan maa-aines keväällä ja lisää lannoitteet.
- Maa-aineksen lannoituksessa voidaan käyttää karjalantaa.
- Käännä kasvupaikan maa-aines syksyisin ja lisää ravinteet.
Taimien istutus ja kasvin hoito
Sisätiloissa esikasvatetut taimet istutetaan kasvupaikalle keväthallojen olleessa ohi. Etelä-Suomessa keväthalloja ei enää esiinny touko-kesäkuussa. Taimet tulee karaista ennen avomaahan istuttamista. Tämä tarkoittaa sitä, että taimet viedään ulos vähintään viikoksi ennen istuttamista.
Oikein esikasvatettuna istutettavien taimien lehdet ovat tässä kohtaan 2-10 cm pituisia. Tupakka istutetaan noin 50 cm etäisyydelle toisistaan. Istutus on hyvä tehdä pilvisellä säällä, sillä taimet vahingoittuvat hyvin helposti istutuksessa. Juuri istutetut taimet on hyvä suojata lehtipuun oksilla, ruoholla tai sanomalehdillä. Kasvupaikan maa-aines on pidettävä kosteana, ettei taimet pääse kuivumaan.
Maa harataan useita kertoja kasvuston sallimissa rajoissa. Haraus estää kosteuden haihtumisen pitäen myös rikkaruohot loitolla.
Kasvatuksen yksi tärkeimmistä hoitotöistä on tupakan latvominen. Latvomisella tarkoitetaan kasvin latvaosan, kukinnon ja ylimpien lehtien katkomista. Toimenpiteellä edistetään lehtien kasvua ja laatua. Kukkien auettua kasviin jätetään noin 12 lehteä kasvamaan. Latvomisen jälkeen kasviin alkaa kasvamaan sivuversoja, eli varkaita. Varkaat tulee poistaa kasvista. Latvomista ei tule suorittaa liian aikaisin, koska tällöin kasvi alkaa tekemään liikaa varkaita aiheuttaen kasvattajalle lisää työtä.
- Karaise taimia vähintään viikko ennen avomaahan istuttamista
- Istuta taimet keväthallojen ollessa ohi.
- Tee istutus pilvisellä säällä noin 50 cm etäisyydellä toisistaan.
- Suojaa juuri istutetut taimet lehtipuun oksilla, ruoholla tai sanomalehdillä.
- Pidä kasvupaikan maa-aines kosteana.
- Lisää ravinteita kasteluveteen aina heinäkuun puoliväliin asti.
- Haraa kasvupaikan maa-aines useita kertoja ja poista rikkaruohot.
- Kukkien auettua suorita latvominen.
- Tämän jälkeen poista kaikki sivuversot, eli varkaat.
Sadonkorjuu ja kuivattaminen
Tuleentuessaan tupakan lehtien väri muuttuu vaaleammaksi muodostaen kellertäviä laikkuja. Kellertävät laikut suurentuvat tuleentumisen edistyessä. Sato on valmis kerättäväksi laikkujen ollessa noin ½ lehden pinta-alasta. Maku paranee kasvin kunnollisen tuleentumisen johdosta. Tupakka on erittäin halla-arka kasvi, joten sadonkorjuu tulee tehdä ennen halloja. Mikäli satokausi jää lyhyeksi voidaan vihreinä kerättyjen lehtien makua parantaa fermentoinnilla.
Sadonkorjuu suoritetaan aurinkoisena päivänä katkomalla lehdet tyvestä. Tämän jälkeen lehtiin pujotetaan naru ja asetetaan lehdet roikkumaan kuivaan ja pimeään hyvin tuuletettuun tilaan.
- Sato on valmis kerättäväksi, kun kellertävä laikut ovat ½ lehden pinta-alasta.
- Katko lehdet tyvestä ja aseta narulla roikkumaan.
- Varmista ettei lehdet osu toisiinsa kuvatuksen aikana.
- Kuivata satoa 2-3 viikkoa täysin pimeässä huoneessa.
- Huolehdi kuivatushuoneen tuuletuksesta, ettei tupakka homehdu.
Fermentointi ja maustaminen
Kuivatut lehdet ovat jo polttokelpoisia sellaisenaan, mutta fermentointi on suositeltavaa paremman maun ja hajun aikaansaamiseksi.
Tupakan fermentointi on haastavin toimenpide polttokelpoisen tupakan valmistuksessa. Fermentoidessa tupakan lehdet voivat helposti homehtua liiallisen kosteuden ja epäpuhtauksien seurauksesta.
Fermentointi on seuraus kosteuden ja lämpötilan reaktiosta. Fermentointi tapahtuu noin 65 % - 75 % kosteudessa. Lämpötila fermentoinnin aikana tulee olla 45-50 astetta.
Täysin kuivia lehtiä ei voida fermentoida, joten kuivat lehdet tulee kostuttaa esimerkiksi kostuttamalla lehdet suihkepullolla tai pitämällä lehtiä ulkona kostealla säällä.
Kotikasvattajien pienet määrät on helppo fermentoida lasipurkissa. Tässä tulee varmistua lasipurkin huolellinen desinfiointi välttyäkseen homehtumiselta.
Pienien määrien fermentointi:
- Leikkaa tupakan lehdet sopivan kosteina noin 1 mm leveiksi suikaleiksi.
- Sullo suikaleet lasipurkkiin ja laita purkin kansi kiinni.
- Aseta purkki lämpimään paikkaan esimerkiksi lämpimän takan päälle.
- Varmista ettei lämpötila nouse yli 50 asteeseen.
- Lämmitä takkaa tasaisen lämpötilan varmistamiseksi.
- Pidä purkkia fermentoitumassa 5-6 päivää, jonka jälkeen testaa maku.
- Jatka fermentointia rikastaaksesi tupakan makua.
Tupakan makua ja hajua voidaan parantaa erilaisilla mausteilla, kuten: maarianheinä, minttu, laventeli ja ajuruoho. Apteekista ja luontaiskaupoista voidaan ostaa erilaisia öljyjä kehittämään tupakan makua haluttuun suuntaan. Öljy lisätään tupakkaan ruiskuttamalla vesiliuos tupakkaan ja fermentoidaan tupakkaa yllä olevan ohjeen mukaisesti. Makujen kanssa tulee olla kuitenkin hyvin maltillinen sillä liiaksi lisätty keinotekoinen maku voi pilata makuelämyksen ja pitkä prosessi on pilattu viimeisillä toimenpiteillä.
Helpompi tapa on maustaa haluttu määrä juuri ennen polttamista kosteuttamalla suikaleet kevyesti halutua aromia sisältävällä öljyvesiliuoksella.
Antoisia kasvatushetkiä ja maukkaita savuja!